Čo to vlastne biologická aktivita je? Čo sú to biologicky aktívne látky, ktoré obsahujú produkty LARENS?

Sú to látky, ktoré pozitívne pôsobia na ľudský organizmus.

Patria medzi ne napríklad antioxidanty, ich funkciou je vychytávať voľné radikály v ľudskom tele a tým pádom chránia ľudský organizmus pred oxidačným stresom. Sú to rôzne vitamíny, napríklad vitamín C, ktorý je známy ako „molekula života“ a ďalšie vitamíny.

Sú to probiotiká a prebiotiká, čo sú látky, ktoré účinne napomáhajú pri trávení. Ďalej sú to rôzne esenciálne mastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na rôznych metabolických procesoch. Všetky tieto bioaktívne látky sa určitým spôsobom zapojujú do metabolizmu ľudského organizmu.

Čo to vlastne ten metabolizmus je?

Metabolizmus je proces, pri ktorom dochádza k premene základných zložiek potravy na rôzne formy energie, ktoré ľudské telo potrebuje k tomu, aby fungovalo.

Akým spôsobom k týmto procesom dochádza?

Sú katalyzované. To znamená riadené enzýmami, ktoré môžeme do ľudského tela pridávať a patria teda tiež medzi biologicky aktívne látky. Tieto metabolické procesy fungujú vďaka enzýmom a prebiehajú v ľudskom tele nepretržite. To znamená, že biologicky aktívne látky sú pre telo veľmi dôležité a niektoré z nich dokonca nevyhnutné a to sú napríklad aminokyseliny alebo peptidy, ktoré práve používa (spracováva a pridáva) vo svojich produktoch kozmetika LARENS spoločnosti wellU.

Keď už hovoríme o biologickej aktivite tak by sme určite mali začať tým, z čoho sa skladá ľudská bunka a prečo sú tie jednotlivé látky, vitamíny, aminokyseliny, peptidy a enzýmy pre ľudské telo dôležité.

Živočíšna bunka sa skladá zo štyroch veľkých molekúl takzvaných makromolekúl a medzi ne patria:

  • nukleové kyseliny
  • bielkoviny (proteiny)
  • ďalej polysacharidy (zložené cukry)
  • tuky

Teraz by sme vám radi aspoň stručne tieto jednotlivé látky bližšie vysvetlili.

Nukleové kyseliny – určite ste sa s týmto pojmom niekedy stretli. Patrí medzi ne DNA a RNA. A čo je vlastne ich funkciou? Ich funkciou je to, že v DNA je uložená genetická informácia. Čo to znamená? Keď si to predstavíte, tak sú tam recepty, kde je napísané ako sa má v ľudskom tele čo pripravovať. Z čoho sa skladá a ako má ľudské telo vlastne fungovať. Keď začneme pri týchto nukleových kyselinách, tak tam je zapísaná celá genetická informácia, ale telo potrebuje potom tie materiály z niečoho pripravovať, z niečoho ich skladať. To znamená, že k tomu potrebuje takzvané stavebné kamene a medzi tieto stavebné kamene patria práve proteiny (bielkoviny), respektíve ich základné jednotky, čo sú aminokyseliny. Tie aminokyseliny sa delia do dvoch tipov a sú to esenciálne a neesenciálne.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Rozdiel je medzi nimi iba v tom, že tie esenciálne si ziaľ telo nedokáže vytvoriť samo. A preto ich do tela potrebujeme nejakým spôsobom dostať a to prevažne formou potravy alebo pomocou rôznych potravinových doplnkov, čo práve využíva aj spoločnosť wellU, kde súčasťou týchto produktov tie aminokyseliny a krátke peptidy, z ktorých sa tieto bielkoviny ďalej skladajú, tak práve tieto produkty od spoločnosti wellU ich obsahujú.

Ďalej sú to polysacharidy čiže zložité cukry. To sú vlastne také zásobárne rýchlej energie. Je to tá rýchla energia, ktorú telo využíva v porovnaní s tukmi, ktoré práve zaisťujú tú dlhodobú zásobu energie vrátane toho, že v tukoch sú rozpustné napríklad niektoré typy vitamínov a to sú práve A, D, E, K, ktoré sú opäť v produktoch spoločnosti wellU.

Ako už sme si povedali na začiatku, tak biologicky aktívne látky sú látky, ktoré nachádzame v prírode a vy ich potrebujete nejakým spôsobom spracovať, aby ste tú ich biologickú aktivitu zachovali. A tu má spoločnosť wellU patentovanú technológiu, ktorou spracováva a získava nie len živý kolagén, ale aj aminokyseliny a peptidy, ktoré sú súčasťou základného produktu biopeptidového komplexu.

Tá biotechnológia ako už sme si povedali je patentovaná, v roku 2006 za ňu spoločnosť wellU získala ocenenie na Medzinárodnom veľtrhu v Bruseli. Toto ocenenie je naozaj unikátne a dáva sa prevratným objavom práve v oblasti biotechnológií.

Prečo je vlastne tak dôležité zdôrazniť, že je to takzvaná extrakcia za studena?

Extrakciou za studena sa spracovávajú (konkrétne spoločnosť wellU pomocou nej spracováva, má ju patentovanú, to znamená, že je len ich) rybie kože z vybraných druhov rýb a tými sú Tolstolobik, AmurLosos atlantický, ktoré boli vybrané na základe toho že obsahujú veľké množstvo týchto stavebných kameňov a stavebných látok, ktoré sú nevyhnutné pre obnovu kolagénu.

Východzia surovina je rybia koža a tento proces prebieha pri nízkej teplote do okolo 16 °C, čo je dôležité vzhľadom k tomu čo touto technológiou získavame. Získavame okrem toho prírodného/živého bioaktívneho kolagénu aj jeho ďalšie menšie súčasti, čo znamená aminokyseliny, ktoré tvoria proteiny, to znamená aj kolagén, ktorý je jedným zo základných proteínov ľudského tela a je najviac rozšírený v ľudskom tele. Okrem toho získavame takzvané krátke peptidy, ktoré práve opäť tvoria to kolagénové vlákno takzvaný natívny kolagén.

Prečo je tam dôležitá tá teplota? Pretože bielkovina (protein) je veľmi citlivá na teplotu.

Predstavte si, že by ste vzali do ruky vajíčko a hodili ho do horúcej vody, tak čo sa s ním stane? Ono sa zrazí. A keď sa zrazí, tak stráca tú takzvanú bioaktivitu. A čo to znamená? Že z uvareného vajíčka sa už kuriatko nevyliahne. Pretože stráca tú svoju schopnosť sa nejakým spôsobom biologicky podielať na metabolických procesoch, ktoré prebiehajú aj v ľudskom tele.

Čo je unikátne na tejto technológii extrakcii za studena je práve to, že oproti bežným spôsobom spracovania kolagénu práve pri nízkej teplote zachováva bioaktivitu a teda charakter tých látok, ktoré tou extrakciou vznikajú.

Pri bežnom procese spracovania kolagénu, ktorý sa môže robiť z akýchkoľvek iných živočíšnych druhov, dosť často sa využíva bravčové alebo hovädzie, je možné spracovávať samozrejme aj odpad, to znamená kože, kopytá, rohy týchto zvierat.

Klasický proces je, že dochádza k enzymatickej hydrolíze pomocou ktorej sa naštiepi kolagénové vlákno, ktoré je veľké. Ale čo je k hydrolíze potrebné. K hydrolíze je potrebná zvýšená teplota a to už práve dochádza k poškodeniu kolagénu a vy z kolagénu tou teplenou úpravou získate želatínu, ktorá stráca na účinnosti a na tej svojej biologickej aktivite a to dosť razantne. Tam už je to vo veľmi nízkych percentách, v ktorých dokáže byť prospešný pre ľudské telo. Okrem toho, že hydrolýza vyžaduje zvýšenú teplotu, potom je potrebné tieto získané materiály sterilizovať, aby ste zabránili prenosu rôznych chorôb a samozrejme sterilizácia ako už určite sami viete, čo sa používa pri sterilizácii je vysoká teplota. Aj napriek tomu, že by sa použilo len 30 sekúnd, tak aj tak už je tá vysoká teplota tam a opäť je to ako s tým vajíčkom a aj keby ste ho hodili na 10 sekúnd do tej horúcej vody, tak aj tak už dochádza k jeho degradácii.

Ďalšou technológiou, ktorú používa spoločnosť wellU na spracovanie svojich produktov je takzvaná Lyofilizácia.

Určite ste sa stretli s produktami, ktoré sa týmto spôsobom pripravujú. Veľa z vás má určite rada mussli so sušeným ovocím a to sú práve maliny, jahody, čučoriedky a ďalšie a to sú práve suroviny, ktoré sa spracovávajú touto technológiou.

Čo je vlastne princípom Lyofilizácie? Je to takzvané sušenie mrazom, kedy dochádza k odstráneniu vody za použitia nízkej teploty a zníženého tlaku.

Prečo sa využíva práve táto Lyofilizácia?

Využíva sa predovšetkým pri materiáloch, ktoré sú citlivé na veľmi vysoké teploty, takže vlastne pre tieto látky, materiály a suroviny je úplne ideálna. Je to vlastne najšetrnejší spôsob spracovávania biologických materiálov.

Výhodou Lyofilizácie je, že sa zachováva tvar danej suroviny, uchováva si maximálne množstvo vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok pre telo a dochádza tým aj k zvyšovaniu trvanlivosti, pretože tým dochádza aj k spracovaniu.

Je to obrovská výhoda oproti sterilizácii, že Lyofilizáciou ideme do nízkych teplôt a nízkeho tlaku a týmto spôsobom materiály zároveň sterilizujeme. Takže výhod tejto technológie je viac.

Keby ste vzali napríklad jahody a sušili by ste ich napríklad vonku alebo slivky, jablká alebo hrušky a nakrájate si tie hrušky, jablká a dáte ich sušiť, tak ako potom vyzerajú? Dochádza k zmene tvaru a strácajú aj časť svojich výživných látok a určite ich nemáte tak ošetrené a nevydržia vám tak dlho ako práve tie materiály alebo suroviny, ktoré sa spracovávajú Lyofilizáciou.

Ďalšou výhodou, ktorú by sme spomenuli, ktorá je dôležitá pri Lyofilizácii peptidov a vôbec kolagénu, ktoré spoločnosť wellU pripravuje studenou extrakciou je aj to, že okrem toho že zvyšujete trvanlivosť, tak sa vlastne aj zbavujete mikrobiologických zbytkov a nečistôt, ktoré môžu zostať v tých surovinách.

V nasledujúcom článku vám predstavíme biotechnológiu patentovanú spoločnosťou WellU a jej unikátny proces získavania kolagénu, krátkych peptidov a aminokyselín z rybích koží pri zachovaní ich biologickej aktivity pomocou metódy, ktorá bola ocenená v roku 2006 ako unikátny vedecký objav v oblasti inovatívnych biotechnológií prestížnou cenou Eureka na mezinárodnej výstave v Bruseli.